Obama v prieskume vedie v 12 amerických štátoch, ale Romneyho má za chrbtom

07.05.2012 Celý región

Washington 7. mája (TASR) - Americký prezident Barack Obama a jeho republikánsky vyzývateľ Mitt Romney sa podľa posledného prieskumu dostali do tesného závesu v 12 amerických štátoch, považovaných za "bojové pole" v novembrových prezidentských voľbách.

Podľa dnes zverejneného prieskumu inštitútu Gallup a denníka USA Today mal Obama v týchto amerických štátoch podporu 47 percent a Romney 45 percent, pričom možná odchýlka prieskumu bola štyri percentá. Išlo o tesnejší výsledok než v marci, keď Obama získal 51 percent a Romney 42 percent.

Prieskum realizovali v amerických štátoch Ohio, Virgínia, Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, Nové Mexiko, Severná Karolína, Pensylvánia a Wisconsin.

Zdá sa však, že Obamovi prívrženci prejavujú kandidátovi silnejšiu podporu a majú viac entuziazmu než tí, ktorí podporujú bývalého guvernéra Massachusetts, poznamenala tlačová agentúra Reuters.

Závery prieskumu boli zverejnené v čase, keď Obama odštartoval kampaň za svoje opätovné zvolenie volebnými zhromaždeniami v Ohiu a vo Virgínii. Prieskum sa uskutočnil v období od 26. apríla do 2. mája na vzorke 951 registrovaných voličov.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že 11 percent Obamových prívržencov a 13 percent Romneyho voličov by pred voľbami podľa ich vlastných lov ešte mohlo zmeniť názor. Ďalších sedem percent voličov sa ešte nerozhodlo.
 

Vyberte región